Dead in the Water

This topic contains 16 replies, has 3 voices, and was last updated by Profile photo of Ryan Ryan 4 months, 2 weeks ago.

Viewing 17 posts - 1 through 17 (of 17 total)
  • Author
    Posts
  • #29138
    Profile photo of Larry McCaughn
    Larry McCaughn
    Participant

    Windows 10 Laptop – Totally “out of the box ” MPCNC machine – no modifications
    Just finished assembly – time to test electronics.
    Purchased Estlcam software -instructions say install driver
    tried multiple times – get error message about 2 seconds into actual driver installation saying there is a problem with the driver and since it is not signed I need to call the manufacturer. Uninstalled Estlcam and reinstalled multiple times and reattempted to reinstall driver with same results.
    Then installed Repetier Host/Server software. The Server software connected up as a printer to the Arduino board but when I went to the Control section hitting the x,y,z arrows moved the values/indicators on the screen (although EXTREMElY slowly) the stepping motors never attempted to move /hum or show any source of life.

    Oh, and I do have the cables plugged into where it says X, Y, Z on the Arduino board, a/c power, and the USB cable.

    I’m loss.

    #29139
    Profile photo of Ryan
    Ryan
    Keymaster

    Did you follow this page first?

    Software

    Estlcam firmware is an advanced topic and from what I understand not working in yesterday’s update.

    I suggest getting my firmware back on the board and follow my getting started pages and recommended setup until you feel you need something different. I do all my cut in this way and have no need to change anything.

    #29140
    Profile photo of Larry McCaughn
    Larry McCaughn
    Participant

    Am I understanding you correctly that I need to follow everything that you are doing in the youtube video labeled
    “Mostly Printed CNC (MPCNC) Buld – Part 5 Software : Installing Marlin”?

    #29144
    Profile photo of Larry McCaughn
    Larry McCaughn
    Participant

    I tried to compile the Marlin download and it failed with the following coding warnings and final error:

    Arduino: 1.8.1 (Windows 10), Board: “Arduino Mega ADK”

    In file included from sketch\ConfigurationStore.cpp:65:0:

    sketch\language.h:65:0: warning: “MACHINE_NAME” redefined

    #define MACHINE_NAME CUSTOM_MENDEL_NAME

    ^

    sketch\language.h:61:0: note: this is the location of the previous definition

    #define MACHINE_NAME “Mendel”

    ^

    In file included from sketch\Marlin_main.cpp:47:0:

    sketch\language.h:65:0: warning: “MACHINE_NAME” redefined

    #define MACHINE_NAME CUSTOM_MENDEL_NAME

    ^

    sketch\language.h:61:0: note: this is the location of the previous definition

    #define MACHINE_NAME “Mendel”

    ^

    sketch\Marlin_main.cpp:2715:36: warning: invalid suffix on literal; C++11 requires a space between literal and string macro [-Wliteral-suffix]

    LCD_MESSAGEPGM(MACHINE_NAME” “MSG_OFF”.”);

    ^

    In file included from sketch\SdFile.h:27:0,

    from sketch\cardreader.h:8,

    from sketch\Marlin_main.cpp:44:

    SdBaseFile.h:38: error: using typedef-name ‘fpos_t’ after ‘struct’

    struct fpos_t {

    ^

    In file included from sketch\Marlin.h:10:0,

    from sketch\Marlin_main.cpp:30:

    c:\program files (x86)\arduino\hardware\tools\avr\avr\include\stdio.h:950:33: note: ‘fpos_t’ has a previous declaration here

    __extension__ typedef long long fpos_t;

    ^

    exit status 1
    using typedef-name ‘fpos_t’ after ‘struct’

    #29146
    Profile photo of Ryan
    Ryan
    Keymaster

    With my RC7, and the u8glib?

    #29149
    Profile photo of Larry McCaughn
    Larry McCaughn
    Participant

    I didn’t use Marlin RC7 MPCNC w/LCD because I don’t have the LCD display.
    I used B16_32-LCD-112515 because it said to use it if I didn’t have the LCD screen

    #29150
    Profile photo of Ryan
    Ryan
    Keymaster

    That version is too old and will not compile. You can either add the ug8 to your library, very easy to do from arduino now without a separate download (just add to library), or just comment out “//” the lcd in the config.h tab

    #29173
    Profile photo of Larry McCaughn
    Larry McCaughn
    Participant

    I added the ug8 lib and it compiled fine.
    I tried to upload and it failed with this:

    Arduino: 1.8.1 (Windows 10), Board: “Arduino/Genuino Mega or Mega 2560, ATmega2560 (Mega 2560)”

    Sketch uses 102016 bytes (40%) of program storage space. Maximum is 253952 bytes.
    Global variables use 4849 bytes (59%) of dynamic memory, leaving 3343 bytes for local variables. Maximum is 8192 bytes.

    avrdude: ser_open(): can’t open device “\\.\COM3”: Access is denied.

    avrdude: ser_drain(): read error: The handle is invalid.

    avrdude: ser_send(): write error: sorry no info avail
    avrdude: stk500_send(): failed to send command to serial port
    avrdude: ser_recv(): read error: The handle is invalid.

    avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude: ser_send(): write error: sorry no info avail
    avrdude: stk500_send(): failed to send command to serial port
    avrdude: ser_recv(): read error: The handle is invalid.

    avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude: ser_send(): write error: sorry no info avail
    avrdude: stk500_send(): failed to send command to serial port
    avrdude: ser_recv(): read error: The handle is invalid.

    avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude: ser_send(): write error: sorry no info avail
    avrdude: stk500_send(): failed to send command to serial port
    avrdude: ser_recv(): read error: The handle is invalid.

    avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude: ser_send(): write error: sorry no info avail
    avrdude: stk500_send(): failed to send command to serial port
    avrdude: ser_recv(): read error: The handle is invalid.

    avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude: ser_send(): write error: sorry no info avail
    avrdude: stk500_send(): failed to send command to serial port
    avrdude: ser_recv(): read error: The handle is invalid.

    avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    the selected serial port avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer
    does not exist or your board is not connected

    ——————————————-

    I unplugged the USB cable and tried the upload just for kicks and got the same error message.
    Tried a different USB port and got the same thing.
    Any suggestions?

    #29174
    Profile photo of Ryan
    Ryan
    Keymaster

    Are you sure it is on com 3? Unplug it and look at the available ports in the arduino drop down. Plug it in and check again to see which one it really is.

    #29175
    Profile photo of Larry McCaughn
    Larry McCaughn
    Participant

    with it unplugged and restarting the IDE there are no com ports listed
    the com port COM3 is assigned when I plug the board up.
    the driver is installed for com3 at that time

    #29176
    Profile photo of Ryan
    Ryan
    Keymaster

    Try pulling the shield off and just flash the naked mega board.

    Or a different USB cable.

    That error is not one that I have seen other than a wrong com port or something else automatically connecting to it and putting that port in use.

    #29177
    Profile photo of Ryan
    Ryan
    Keymaster

    You are trying to install my firmware correct, you are not trying flash estlcam? You say “the driver is installed at that time”, what does that mean?

    #29178
    Profile photo of Larry McCaughn
    Larry McCaughn
    Participant

    if I go in and look at my connected devices it shows one of them being “Arduino Mega 2650 (COM3)”

    #29182
    Profile photo of Jakob A
    Jakob A
    Participant

    I would guess some other application or service is grabbing the COM port.
    Simplify3D for example likes to connect to a COM port as soon as you plug it in.

    Maybe repetier server does this as well ? (Guessing as I have never used it)

    #29189
    Profile photo of Larry McCaughn
    Larry McCaughn
    Participant

    I changed to an older laptop running win7
    followed the procedure for arduino and marlin aqnd added the g8lib
    everything compiled fine
    ran the upload and got this:

    Arduino: 1.8.1 (Windows 7), Board: “Arduino/Genuino Mega or Mega 2560, ATmega2560 (Mega 2560)”

    Sketch uses 102016 bytes (40%) of program storage space. Maximum is 253952 bytes.
    Global variables use 4849 bytes (59%) of dynamic memory, leaving 3343 bytes for local variables. Maximum is 8192 bytes.

    avrdude: stk500v2_setparm(): failed to set parameter 0x9e
    avrdude: stk500v2_command(): unknown status 0xc8
    avrdude: initialization failed, rc=-1
    Double check connections and try again, or use -F to override
    this check.

    avrdude: stk500v2_command(): unknown status 0x01
    avrdude: stk500v2_disable(): failed to leave programming mode
    An error occurred while uploading the sketch

    This report would have more information with
    “Show verbose output during compilation”
    option enabled in File -> Preferences.

    #29192
    Profile photo of Larry McCaughn
    Larry McCaughn
    Participant

    After that last error I went back and looked and saw that when it compiled it created a new com5 option under the com port menu. I redid everything now selecting COM5 instead of COM3 which it originally created and uploaded it and SUCCESS!!!!

    I then connected up to my original laptop; uninstalled the Repetier-Server and ran Repetier-Host .
    I was able to move in all the axis; although the Z-axis seemed slow and the Y-axis was reversed (which was an easy fix) and the x-axis was slow in one direction which I will have to look into.

    At least now I can finish routing my wires since I know I have the connections correct.

    What I need to know now is will EstlCam work with what I have without screwing it up? Especially since I’ve already bought it.

    BTW, thanks for bearing with me through my stumbling and bumbling.

    #29194
    Profile photo of Ryan
    Ryan
    Keymaster

    Have a look at any of my instructions. We do not use estlcam for the control we just use if to generate gcode. The use the sd card or repetier to control it.

Viewing 17 posts - 1 through 17 (of 17 total)

You must be logged in to reply to this topic.